Mișcarea în izolare, esențială pentru sistemul imunitar

3 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii recomandă în această perioadă două ore și jumătate de activități fizice săptămânal, pentru a menține capacitatea organismului de a se proteja de boli.

 

În contextul actual creat de pandemia care afectează întreg mapamondul, un grup de cercetători de la Universitatea Bath din Marea Britanie au analizat modul în care privațiunile impuse de izolarea la domiciliu pot afecta sănătatea oamenilor, căutând totodată soluții pentru această problemă.

Principalul factor de risc în condiții de izolare la domiciliu este sedentarismul generat de îngrădirea libertății de mișcare. Coroborat cu o alimentație mai bogată și mai puțin sănătoasă, sedentarismul duce la slăbirea sistemului imunitar, iar organismul devine mai vulnerabil în fața agenților patogeni. Asta înseamnă că, stând izolați în case pentru a nu contracta noul coronavirus, riscul de îmbolnăvire crește dacă nu se acordă atenție menținerii unui sistem imunitar puternic.

Analiza cercetătorilor britanici a relevat că exerciţiile fizice pot ajuta sistemul imunitar sa facă faţă agenţilor patogeni, precum şi la încetinirea modificărilor care apar odată cu înaintarea în vârstă, aceștia recomandând persoanelor aflate în izolare să acorde cel puțin două ore și jumătate pe săptămână unor astfel de activități.

 

Cel mai îndemână exerciții sunt alergarea, mersul pe bicicletă sau mersul pe jos, activități care pot fi desfășurate fie în curte, fie în jurul locuinței, în reprize scurte, pentru a nu încălca interdicțiile în vigoare în această perioadă. Cercetătorii au mai stabilit că, în condiţiile în care sunt efectuate în izolare așa cum impun reglementările în vigoare,  exerciţiile fizice zilnice ajută la o mai bună menţinere a modului în care funcţionează sistemul imunitar.

Oamenii nu trebuie sa se teamă că sistemul lor imunitar va fi suprimat prin exerciţii fizice şi că astfel creşte riscul de infectare cu coronavirus. Dacă se desfăşoară conform celor mai recente îndrumări guvernamentale privind distanţarea socială, exerciţiile fizice regulate vor avea un efect extrem de pozitiv asupra sănătăţii şi stării noastre de bine, atât în prezent, cât şi în viitor. Cercetările noastre au ajuns la concluzia că există dovezi foarte limitate conform cărora exerciţiile fizice ar creşte în mod direct riscul de infectare cu virusuri. În contextul coronavirusului şi a stărilor în care ne regăsim astăzi, cea mai importantă consideraţie este reducerea expunerii la alte persoane care ar putea fi purtătoare ale virusurilor. Însă, oamenii nu ar trebui să treacă cu vederea importanţa de a rămâne în formă, activi şi sănătoşi în această perioadă”, se arată într-un articol pe această temă, publicat în Exercise Immunology Review.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*