Alergarea ne îndepărtează de riscul de deces prematur

23 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Studii recente au stabilit că nu este nevoie de un ritm susținut și nici de distanțe foarte mari, parcurse săptămânal.

 

Ca orice altă formă de mișcare, alergarea are numeroase efecte benefice asupra sănătății,m demonstrate până acum de o serie de studii validate în lumea științifică medicală. Cele mai multe beneficii sunt asociate cu reducerea riscului de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, dar cercetătorii continuă să facă noi studii în acest sens, în contextul în care alergarea a devenit un adevărat trend în ultimii ani, iar numărul celor care o practică a crescut semnificativ.

Astfel, rezultatele unei cercetări recente sunt de natură  a-i încuraja și pe cei care au încercat să alerge, dar au renunțat repede, descurajați de faptul că nu pot ține ritmul cu ceilalți alergători sau că nu rezistă pe distanțe foarte mari. Studiul efectuat de o echipă mixtă de cercetători din Australia, Thailanda şi Finlanda relevă că nu este nevoie de viteză și nici de anduranță foarte mare pentru a beneficia de avantajele pe care le conferă alergarea. S-a stabilit astfel că, indiferent de viteză, distanţă sau frecvenţă, alergarea este asociată cu un risc semnificativ mai mic de deces prematur.

Cercetarea a constat în analizarea rezultatelor a 14 studii efectuate pe 232.149 de persoane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată între 5,5 şi 35 de ani, interval în care 25.951 de participanţi au decedat.

 

S-a constatat cu această ocazie că orice cantitate de efort depus în alergare a fost asociată cu o scădere cu 27% a riscului de deces din orice cauză, pe perioada studiului, în cazul ambelor sexe, în comparaţie cu persoanele care nu practicau acest tip de exerciţiu fizic. Alergarea a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de deces în urma bolilor cardiovasculare, precum şi cu un risc cu 23% mai mic de deces din cauza cancerului.

Într-un articol pe această temă, publicat în British Journal of Sports Medicine se arată că „orice cantitate de alergare, chiar şi o singură dată pe săptămână, este mai bună decât deloc, însă doze mai mari de alergare pot să nu fie neapărat asociate cu o creştere a beneficiilor în ceea ce priveşte riscul de deces. Creşterea ratelor de participare la alergare, indiferent de doză, ar conduce probabil la îmbunătăţiri substanţiale ale sănătăţii populaţiei şi a longevităţii”. Autorii au mai precizat că alergarea practicată chiar şi o dată pe săptămână sau mai rar, timp de mai puţin de 50 de minute de fiecare dată, şi cu un ritm sub nouă-zece kilometri pe oră, a fost asociată cu beneficii semnificative pentru sănătate, ritmul fiind unul lejer și pentru alergătorii care se consideră foarte lenți.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*