Premiere medicale ale anului 2023, în spitalele din România

30 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Centre medicale din București, Târgu Mureş, Oradea şi Cluj-Napoca au realizat intervenţii în premieră naţională, iar spitale din Suceava, Braşov, Iaşi, Sibiu, Focşani, Deva, Timişoara, Târgu Jiu, Satu Mare au introdus în tratament proceduri noi în mai multe domenii terapeutice.

 

În luna ianuarie 2023, la Spitalul Cinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor, din Oradea, a fost testată cu succes, în premieră în România, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de SCJU Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile privind serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii, prin intermediul dronelor.

 

În februarie s-a realizat primul transplant hepatic pediatric la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, în primul Centru de transplant hepatic pediatric din România. Beneficiarul acestei proceduri a fost o fetiță în vârstă de 11 ani, care suferea de insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată.

Intervenţia a făcut parte din programul de transplant început la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și a fost efectuată de o echipă de chirurgi a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, coordonată de conf. dr. Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din prof. univ. dr. Irinel Popescu (care a și coordonat intervenția) şi medicul Doina Hrehoreţ, alături de echipa de medici anestezişti formată din dr. Ruxandra Fota – Institutul Clinic Fundeni şi medicii Florin Rusu şi Alexandru Băetu – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

 

Tot în februarie, Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş a anunţat realizarea, în premieră naţională, a unor proceduri complexe de plasare în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), prin programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervenţional complex, la pacienţii cardiovasculari cu risc foarte înalt, demarat pe 2 februarie.

Unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervenţional al pacienţilor cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generaţie, a transmis dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie de la SCVJU Tg. Mureș, care a explicat că astfel se pompează sângele din ventricul în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permiţând desfăşurarea intervenţiei cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenţiei de revascularizare complexă.

Potrivit dr. Benedeck, întreaga procedură s-a desfăşurat pe cale intervenţională, fără anestezie generală. Cei doi pacienţi care au beneficiat de aceste intervenţii erau consideraţi până la acel moment inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă şi de trunchi principal, cu multiple comorbidităţi.

 

În martie 2023, la SCJU Bihor s-au realizat două premiere medicale. Un pacient de 45 de ani, diagnosticat cu insuficienţă respiratorie severă din cauza unei obstrucţii tumorale traheale, a fost salvat printr-o intervenţie chirurgicală efectuată în premieră naţională, la spitalul orădean. Pacientul a ajuns la spital în stare gravă, cu o capacitate pulmonară de doar 25% şi risc de deces. Întrucât prezenta obstrucţii tumorale la nivelul traheei şi al bronhiilor, s-a dispus rezecţia tumorală endobronşică multicentrică din trahee, precum şi din bronhiile principale, bilateral.

Au fost două intervenţii la acelaşi pacient, la interval de câteva zile. Prima intervenţie s-a realizat la nivelul traheei şi bronhiilor, cu rezecţie tumorală. Intervenţia a fost minim-invazivă şi s-a realizat cu ajutorul bronhoscopului. Premiera naţională constă în faptul că oxigenarea s-a realizat atât prin jet de ventilaţie, cât şi prin membrană extracorporală – ECMO. Astfel, oxigenatorul cu membrană a permis extragerea temporară a sângelui din plămâni şi reintroducerea acestuia după oxigenarea în exterior”, declara, la acel moment, pentru AGERPRES, Lisa Crăiuţ.

A doua premieră, realizată în martie, de medicii SCJU Bihor, a fost efectuarea procedurii de traheostomie percutană cu ac şi dilatatoare în anestezie locală, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea bucală. Anestezia locală a eliminat din riscurile pentru pacient şi a scurtat semnificativ timpul intervenţiei la 10 minute, în loc de o oră.

 

În luna iunie, tot în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor a fost efectuat, în premieră națională, tratamentul unui pacient cu stenoze coronariene multiple, prin angioplastie cu suport ECMO (oxigenare prin membrană extracorporeală).

În luna iulie, medicii Secției Clinice de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din același spital au efectuat alte două operații cu grad de dificultate ridicat la doi copii nou-născuţi, o fetiţă cu un chist ovarian gigant şi un băieţel cu atrezie ileală, precum şi o altă intervenţie în premieră judeţeană a fost cazul unei fetiţe de 6 ani, cu picior strâmb congenital Varus-Equin neglijat.

Tot la SCJU Bihor, o fetiță a fost operată imediat după naștere, după ce medicii au constatat că prezenta o tumoră abdominală de dimensiuni foarte mari, care s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant. Un alt caz operat cu succes de medicii bihoreni imediat după naştere a fost intervenţia chirurgicală de refacere a continuităţii tractului digestiv al unui nou-născut căruia îi lipsea un segment de intestin de 10 cm (atrezie ileală tip III intestinală).

 

În luna august, un bebeluş de numai 10 zile, diagnosticat după naştere cu o boală extrem de rară, malformaţie de venă Galen, a fost salvat printr-o intervenţie de embolizare a malformației în cadrul Secției de Radiologie Intervenţională, de către o echipă multidisciplinară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.

Intervenţia de embolizare a malformaţiei a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformaţia complexă. Ulterior a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformaţia, să dea posibilitatea unei circulaţii normale a sângelui la nivelul creierului şi funcţionarea normală a inimii”, a transmis SCJU Târgu Mureş.

Bebeluşul suferea de o malformaţie la nivelul creierului cu impact major şi asupra inimii, iar lipsa unui tratament adecvat ar fi dus la deces.

 

În septembrie, șeful secției Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat că echipa sa a realizat, cu sprijinul dr. Svetozar Putnik, din Belgrad, primul implant al unei inimi artificiale la un copil din România. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit.

„Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”, spunea atunci dr. Horaţiu Suciu.

 

În octombrie, tot la Târgu Mureș, o echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a realizat prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată / reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST «George Emil Palade» Târgu Mureş. (…) Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută, a precizat SCJU Târgu Mureş.

 

În privinţa premierelor locale, în aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost consemnată o intervenţie chirurgicală ortopedică complexă, ce a necesitat şi utilizarea unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie în cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă și o greutate de aprox. 240kg.

În octombrie, echipa medicală a Secţiei Clinice ORL din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor a realizat, în premieră, o intervenţie deosebit de complexă pentru tratamentul tumorilor maligne ale gâtului. Tot la Oradea, un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenţie chirurgicală efectuată în premieră în judeţul Bihor, acesta fiind treaz şi conştient în timpul procedurii şi solicitat să vorbească şi să numere.

În decembrie, o adolescentă în vârstă de 17 ani, diagnosticată cu o boală extrem de rară – sindrom de pensă aorto-mezenterică, a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, cu cea mai avansată tehnică chirurgicală, laparoscopic.

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov a efectuat, în decembrie, în premieră, proceduri de crioablaţie pentru fibrilaţia atrială, completând astfel de gama de intervenţii pentru ritmul inimii, pentru arterele coronare şi pentru bolile structurale cardiace.

Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a anunţat o nouă premieră pentru unitatea medicală, prin realizarea procedurii de litotriţie intravasculară, în cadrul Laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, o pacientă diagnosticată cu tumoră coledoc distal a fost salvată după o operaţie efectuată în premieră, intervenţia chirurgicală fiind considerată deosebit de complicată, cu o rată mare de mortalitate, dar fără de care şansele pacientei la viaţă ar fi fost aproape inexistente. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, intervenţia se centralizează în Registrul Naţional de Duodenopancreatectomie, fiind o procedură chirurgicală extrem de complicată.

 

În cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, opt pacienţi cu vârste cuprinse între 42 şi 69 de ani, internaţi aici cu programare, au beneficiat, în premieră pentru unitatea medicală, de proceduri de cardiologie intervenţională în cadrul cărora medicii au reuşit să implanteze zece stenturi active, în luna octombrie 2023.

Şi tot în premieră locală, medicii cardiologi, împreună cu echipa de imagistică a Spitalului Clinic CF Timişoara, au efectuat, în luna octombrie, o investigaţie angio-CT coronarian, în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, o metodă neinvazivă, recomandată frecvent pacienţilor cu probleme cardiovasculare.

La acelaşi spital din Timişoara, în luna martie, o pacientă în vârstă de 56 de ani, cu numeroase comorbidităţi, a fost tratată chirurgical, intervenţia de repunere a stomacului în interiorul cavităţii abdominale prin manevre laparoscopice fiind o premieră.

 

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu au fost realizate, în noiembrie, două intervenţii chirurgicale spinale, în premieră pentru regiunea Olteniei.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a efectuat, în 2023, primul implant de stimulatoare cardiace permanente, în timp ce Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a efectuat două intervenţii în domeniul chirurgiei vasculare şi cardiologiei – proceduri EVAR (Endovascular Aneurysm Repair).

Tot în acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a introdus servicii de chirurgie oncologică, putând fi efectuate o serie de intervenţii în cazul mai multor tipuri de tumori, iar Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa a anunţat că urmează să pună în funcţiune, în premieră, o serie de servicii de imagistică, un computer tomograf şi un aparat de rezonanţă magnetică (RMN).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*