Eveniment emoționant în memoria medicului VALERIU BISTRICEANU

17 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Ediția a XIX-a a Concursului Național de Creație Literară pentru Elevi și Studenți „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp” și lansarea cărții „Doctorul Valeriu Bistriceanu sau începutul unei veșnicii” au avut loc la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”.

 

Dr. Bistriceanu, înconjurat de copii

A trecut mai bine de un an și jumătate de când cunoscutul medic și om de cultură buzoian Valeriu Bistriceanu a plecat „într-o lume mai bună”, dar prezența lui a rămas constantă printre cei care l-au cunoscut, iubit și apreciat, iar faptele lui continuă să vorbească, să aline suflete, să „panseze” inimi și să mobilizeze conștiințe.

În aula Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” din Buzău a avut loc sâmbătă, 17 noiembrie 2018, un eveniment cu mare încărcătură emoțională, dedicat memoriei celui care a fost Valeriu Bistriceanu. Concursul Național de Creație pentru Elevi și Studenți „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp”, lansat de dr. Valeriu Bistriceanu și susținut de el timp de 18 ediții, prin Fundația „V. Voiculescu” pe care a înființat-o imediat după evenimentele din 1989, contină să ducă mai departe „visul” medicului, omului de cultură și marelui filantrop buzoian. „Țara asta are mulți copii de valoare, iar dacă nu-i încurajăm, dacă nu-i ajutăm să creadă în ei, riscăm să nu mai avem pe ce ne sprijini ca țară, ca nație, să nu mai avem rădăcini adânci care să ne ajute să rezistăm în calea furtunilor”, spunea dr. Valeriu Bistriceanu, când „se dădea peste cap” să ajute „generațiile viitoare”.

 

A fost un mare iubitor de învățătură, de cultură și de oameni, iar prin tot ce făcea, atât ca medic cât și ca om, lăsa o amprentă personală puternică. Deși originar din Piatra Neamț, a fost intrinsec implicat în „viața cetății Buzăului” cu care se confunda adesea, cu convingerea că doar „copiii și faptele sunt ceea ce lăsăm în urma noastră, iar credința este singura rațiune de a fi”. Îi plăcea să dăruiască și să se dăruiască. Îi plăcea să vadă că ceea ce știe și ceea ce face poate fi de folos celorlalți. Se mișca cu aceeași lejeritate în mediul academic și în cel cultural, între elite dar și într-unul mai puțin pretențios și prietenos. Credea cu tărie că „punând fiecare umărul în domeniul în care se pricepe” și încercând să înțelegem și ceea ce nu ne este familiar, putem schimba în bine multe lucruri din jur.

Era neobosit și mereu zâmbitor, chiar dacă pentru a organiza un eveniment medical sau unul cultural nu dormea nopți la rând. La acest eveniment, organizat la mai bine de un an și jumătate după plecarea sa la îngeri, medicii Lucia Dragan, Maria Ușurelu și Mircea Citrea, care i-au fost colegi, prieteni și care l-au sprijinit în tot ce a făcut cât a trăit, se simțeau stingheri. Le lipsea și lor, la fel cum ne lipsea tuturor celor care l-am cunoscut bine pe omul și medicul Valeriu Bistriceanu, cel care era în stare „să mute munții” pentru a demonstra că „se poate”.

 

Pentru ca toate acestea să nu se piardă, cei care l-au iubit și apreciat pe medicul Valeriu Bistriceanu au simțit că visul său trebuie continuat și s-au mobilizat pentru a organiza cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național de Creație Literară pentru Elevi și Studenți „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp”, în cadrul căruia au fost premiați 10 cei mai talentați tineri, dintre cei câteva zeci care au trimis lucrări pe adresa concursului.

A fost o misiune grea, nu atât pentru că a fost un volum mare de muncă, cât pentru că a avut o încărcătură emoțională deosebită, pentru că a fost primul an în care am făcut asta fără a-l avea alături pe dr. Valeriu Bistriceanu”, a subliniat președintele juriului, scriitorul Marin Ifrim.

Împreună cu câțiva apropiați și cu sprijinul dr. Anca Bistriceanu – „jumătatea” celui plecat „la cele sfinte”, cum îi plăcea medicului să spună despre cei care pleacă din această lume, Marin Ifrim și Roxelana Radu au reușit să organizeze și să modereze evenimentul astfel încât prezența medicului Valeriu Bistriceanu să se facă simțită și de această dată în sală, cel puțin spiritual.

 

Evenimentul, la care au participat numeroși scriitori, medici și iubitori de cultură, a debutat cu un moment de reculegere. Au urmat evocări emoționante rostite de câțiva dintre cei care au sprijinit concursul de-a lungul timpului și au continuat s-o facă și la această ediție, au contribuit la apariția volumului amintit sau i-au fost apropiați medicului Valeriu Bistriceanu.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată cartea „Doctorul Valeriu Bistriceanu sau începutul unei veșnicii”, un compendiu prin care mai mulți autori, sub coordonarea editorială a lui Marin Ifrim, au dorit ca viața și opera medicului buzoian să râmână „mărturie” și „punte între generații”.

Marin Ifrim, care a mărturisit că viața sa a fost „fundamental influențată de domnul doctor Bistriceanu mai bine de 20 de ani”, a subliniat că „dacă avem norocul ca în viață să întâlnim cel puțin un astfel de om, ne putem considera norocoși. Pentru mine și cred că pentru mulți a fost un exemplu de erudiție, voință și credință, o împletire armonioasă de comportament social, comunitar și profesional. A reușit să se apropie nu numai de mediul academic medical ci și de toate mediile culturale buzoiene, de scriitori, poeți, muzicieni, pictori, sculptori pe care și i-a apropiat și chiar s-a implicat în promovarea și susținerea lor cu toată ființa sa. A fost un adevărat om al cetății, cum cred că rar a avut Buzăul. De aceea cred că numele dr. Valeriu Bistriceanu va dăinui peste timp și va fi onorat așa cum se cuvine”.

 

Implicat în susținerea și promovarea concursului „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp” încă de la prima ediție, dar și în apariția volumului „Doctorul Valeriu Bistriceanu sau începutul unei veșnicii”, eseistul Ovidiu Cameliu Petrescu, președintele Asociației culturaleRenașterea Buzoiană, a apreciat că „dincolo de amintirile foarte frumoase despre dr. Bistriceanu, ideea de a scrie o carte care să cuprindă gânduri despre acesta mi s-a părut excelentă. Cartea dăinuie peste timp, rămâne dincolo de noi și este cel mai bun mod de a păstra vie spiritualitatea și de a o perpetua”.

În acest context, omul de cultură buzoian, care a oferit și „Marele premiu” al concursului, Victoriei Ana Maria Burlacu din Târgoviște, i-a îndemnat pe toți cei prezenți la eveniment să citească „această carte” care cuprinde articole despre medicul și omul Valeriu Bistriceanu apărute în diverse publicații, secvențe din cărțile publicate și note de călătorie scrise de acesta, evocări și cronici ale unor scriitori români consacrați. Acesta consideră că astfel „avem posibilitatea să aflăm despre dr. Valeriu Bistriceanu lucruri pe care nu le-am știut, chiar dacă am crezut că-l cunoaștem, să  luăm contact cu idei care ne arată că a fost nu doar un medic ci și un om deosebit. Eu cred că memoria noastră colectivă se îmbogățește cu această carte!”, a conchis Ovidiu Cameliu Petrescu.

 

Pentru a sublinia, parcă, îndemnul lui Ovidiu Cameliu Petrescu, scriitorul, istoricul și criticul literar Gheorghe Postelnicu a prezentat o recenzie a volumului pe care-l consideră „un omagiu postum adus medicului și cărturarului buzoian Valeriu Bistriceanu, discipol al doctorului fără de arginți Vasile Voiculescu, acest om de cultură și creștin deosebit”. După ce a trecut în revistă principalele idei cu care a rămas în urma parcurgerii texelor publicate, Postelnicu a subliniat că „se crede că nimic nu este întâmplător, dar atunci când aripa morții ne răpește o inimă atât de dragă și de generoasă, ne întrebăm DE CE? Nimeni nu știe răspunsul, dar știm că avem datoria să nu lăsăm uitarea să se aștearnă peste numele și faptele sale”.

Iar referitor la concursul de creație literară pentru elevi și studenți ajuns la a XIX-a ediție, istoricul buzoian și-a exprimat speranța că „primii laureați, mă gândesc că au ajuns să aibă publicate cel puțin două-trei cărți”, astfel încât eforturile fondatorului  și principalului susținător, Valeriu Bistriceanu, ca și ale celor care l-au sprijinit în acest demers de-a lungul timpului să fi fost „cu folos”.

 

Emoționant a fost și discursul scriitorului Stelian Grigore, un alt susținător al concursului și al apariției volumului lansat sâmbătă, la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” din Buzău. Acesta s-a declaratonoratsă participe la eveniment și în același timp să-l omagieze pe „marele absent”.  „În acest moment mă cuprinde un singur dor. Dor de marele om de cultură și medic care a fost Valeriu Bistricenu, dor de vorba sa calmă și înțeleaptă, de modul cum se apropia de oameni. Dor de această floare răsărită pe plaiurile Moldovei care a prins rădăcini la Buzău și a reușit să ne tămăduiască trupește și sufletește. Prin acest concurs, acest mare fiu al cuvântului, trăiește și continuă să fie prezent printre noi”, a mărturisit fostul profesor, scriitor și îndrumător de condee, care a înființat la Țintești o adevărată „pepinieră de talente literare”, coordonată acum cu aceeași însuflețire de prof. Mihaela Gomoescu

Pentru implicarea sa în șlefuirea și promovarea acestor copii, în cadrul concursului „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp”, sculptorul Mihai Hlihor, i-a oferit Mihaelei Gomoescu un premiu special, o statuetă pe care a denumit-o „Pomul roditor”. „Acest premiu constituie un răspuns la generozitatea medicului Valeriu Bistrceanu, care a fost un adevărat mecena, un susținător generos al artei și al culturii. Mi-am dorit să simbolizeze o legătură roditoare între arte, să fie un simbol al generozității”, a spus Hlihor, în momentul înmânării premiului.

 

Personal, am preferat să vorbesc despre medicul Valeriu Bistriceanu și să subliniez că prin tot ce a făcut a demonstrat că este un continuator al operei, al profesiei și al gândirii lui Vasile Voiculescu, al concepției sale despre lume și viață, adaptată la o altă perioadă istorică și socială.

Și pentru că așa cum am spus de nenumărate ori, eu cred că oamenii cu care empatizăm în această viață și cu care avem o legătură de suflet rămân lîngă noi și dincolo de „trecerea în veșnicie”, iată că la ediția din acest an a concursului inițiat și susținut de medicul Valeriu Bistriceanu timp de 18 ediții, am avut o bucurie reală pe care cred că el mi-a făcut-o de dincolo de timp.

Când m-am oferit să dăruiesc un premiu, nu mi-am exprimat nicio preferință și nici nu am colaborat cu cei care au evaluat și jurizat lucrările trimise de tineri din întreaga țară, pentru concurs. Am remarcat, însă, în sală, înainte de eveniment, un copil frumos, o fetiță pe care am întrebat-o, mai mult în glumă, dacă nu cumva este unul dintre premianți. Mi-a spus că da, iar zâmbetul, frumusețea și inocența ei au risipit, ca prin farmec, tristețea și apăsarea pe care o resimțisem până atunci din cauza lipsei doctorului Bistriceanu.

 

Nu mică mi-a fost surpriza când am aflat că tocmai ea este copilul căruia juriul a decis să-i ofer premiul redacției SănătateaBuzoiană.ro.

Victoria-Maria Pripon, cel mai tânăr premiant al concursului, este clasa a III-a și învață la Școala generală „George Emil Palade” din Buzău. Studiază, așadar, la școala singurului român premiat NOBEL în medicină.

Nu știe ce vrea să devină când va fi mare, dar îi place literatura, îi place să scrie și ar mai fi de subliniat că este fiică de preot, iar educația primită în familie se bazează pe valorile cultural-moral-creștine.

Am înțeles astfel că dr. Valeriu Bistriceanu a decis, cumva, să se întâmple așa. Am îmbrățișat-o așa cum cred că ar fi făcut-o chiar bunul doctor și sper din toată inima ca premiul ce i l-am oferit cu toată dragostea să fie un imbold pentru ceea ce va face în viitor…

Prezența în sală a „marelui absent” a fost subliniată și de scriitorul Ștefan Teodor Cabel, care a spus că a simțit, uitându-se în jur, că „lipsește zâmbetul domnului doctor Valeriu Bistriceanu. Mi-am revenit însă imediat ce am văzut acești tineri frumoși care se află printre noi, pentru că am înțeles că prin ei, domnul doctor este astăzi aici, cu noi, și zâmbește”.

 

De departe, cel mai emoționant moment a fost la final când, printre lacrimi, medicul Anca Bistriceanu, soția celui omagiat, și-a exprimat în numele lui mulțumirea față de toți cei prezenți și față de cei care au „făcut posibil ca visul lui Valeriu, care a luptat cu tot sufletul pentru promovarea culturii, a educației și a valorilor să fie dus mai departe. Îmi doresc la rândul meu din tot sufletul ca tânăra generație să primească o educație frumoasă, bazată pe valoare și bună cuviință, ca școala și cultura românească să fie stimulate și așezate pe locul pe care îl merită, pentru că așa cum spunea și Valeriu, altfel nu putem progresa, iar visele noastre nu vor putea fi indeplinite. Vă mulțumesc celor care l-ați cunoscut, apreciat și iubit și sper că împreună vom găsi puterea și resursele de a continua acest vis, cât vom putea, cât vom trăi și cât ne va ajuta Dumnezeu”.

La rândul său, Roxelana Radu a punctat că tot ce s-a întâmplat se datorează faptului că medicul și omul Valeriu Bistriceanua rămas în inimile și conștiințele noastre”, exprimându-și speranța că „această școală a binelui, înființată de domnul doctor, va continua să existe, să stimuleze și să unească tineri, conștiințe și idei”.

 

PREMIILE Concursului Național de Creație Literară pentru Elevi și Studenți „V. Voiculescu –Arc de suflet peste timp”, ediția a XIX-a

Marele premiu al Concursului „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”: Victoria Ana-Maria Burlan, Târgoviște, oferit de eseistul Ovidiu Cameliu Petrescu (președinte Asociația Culturală „Renașterea buzoiană”)

Premiul special „Valeriu Bistriceanu”: Ionela Delia Barbu – Mioveni, Argeș, oferit de familia dr. Bistriceanu

Premiul special Fundația „V. Voiculescu”: Elena Luminița Constantin – Slobozia, oferit de Roxelana Radu

Premiul „Sănătatea Buzoiană”: Victoria-Maria Pripon – Buzău, oferit de Nina Neagu, manager SănătateaBuzoiană.ro

Premiu special: Constantin Nicolas Alexandru și Pavel Cezar – școlile generale Pogonele și Țintești, oferit de Daniel Filip

Premiu special pentru promovarea literaturii copiilor: Mihaela Gomoescu – prof. Șc. Gen. Țintești, oferit de sculptorul Mihai Hlihor.

Premiul „Cartelul Metaforelor”: Cristina Lina, Șc. Gen. Țintești, – Casa  de Cultură a Sindicatelor Buzău

Premiu special: Mădălina Valentina Burlan, Pogonele, Țintești, oferit de Vasile Minică, director Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău

Premiul „Sorin Șaguna”: Nicoleta Florescu –  Salcia, Suceava, oferit de Ștefan Teodor Cabel, revista „Literadura”

Diploma de excelenţă: Ion N. Oprea  Iași, oferită de Casa de Cultură a Sindicatelor și Asociația „Renașterea Buzoiană”, pentru promovarea operei poetului V. Voiculescu și pentru întreaga activitate scriitoricească

Revista „Caietele de la Țintești”, coordonată de Nistor Tănăsescu, a oferit publicarea, în paginile sale, a lucrărilor premiate.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*